Veritabanı yönetim kurallarını, planlama ve düzenlenen planlamaları yerine getirme olarak söyleyebilirim. Bir veritabanı yöneticisi planlamaları yaparken şirketin büyümesini ve yapısal degişikliklerini göz önüne alarak planlamalıdır.
Veritabanı yöneticisi tasarılarını planlarken bu uygulamanın her adımını önceden planlamalı, gereksinimleri belirlemeli ve bu uygulamanın her adımındaki görevleri birbirleriyle döngüsel olarak işlemelidir. Aşağıdaki şekil de bu planlamayı göstermektedir.
Veritabanı yöneticisi, geliştirmeye başlamadan önce DBMS metodları kullanarak(örnek Oracle veya SQL Server) mantıksal veri modelini fiziksel veri modeline çevirmedir. Fiziksel veri modeline çevrilen veri uygulamalarının testleri de yapılarak uygulama hatalardan arındırılıp kullanıma hazır hale getirilmelidir. Kullanıma hazır hale getirilen veritabanının bundan sonraki işlemi bakım yapmaktır.
Kullanıma hazır hale gelen veritabanını kullanmaya başlamadan önce güvenlik mekanizmaları, depolama üniteleri ve bellek kullanma gereksinimleride düzenlenerek veritabanının gelişimi tamamlanır.
Bundan sonra DBA’nın yapması gereken faaliyete geçen veritabanın rutin yönetimsel görevlerini yerine getirmektir. Bu görevler;
· Performansı İzleme
· Yedek Alma ve Geri Yükleme
· Ayarlamalar
· Izin Yönetimleri
olarak sayılabilir.
DBA’a DBMS kurulumunu bitirdikten sonra uygulamalar vasıtasıyla veritabanına erişen IT altyapı sistemini oluşturmalıdır.(veya Program Gelistiricilerden destek alabilir). Son olarak DBA’in görevleri arasında sorgu ve rapor araçlarını düzenlemek, güvenliğini sağlamak, sorgu düzenekleri, performanslarını izleme ve düzenleme gibi görevler de sayılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder