Veri, Veritabanı ve Sistem Yönetimi
Çoğu firma verilerin, teknik ve iş yönünden bakış açısını çesitli rollerle tanımlamışlardır. Şimdi bu rolleri açıklamaya çalısacağım.
Veri Yönetimi
Veri yönetimi veri kaynak yönetiminde kullanılan veriyi yönetmek için gerekli teknolojiyi belirler ve veriyi kullanıcılar tarafından kullanılmaya hazır hale getirir. Veri yöneticisi iş yapısını anlama ve bunu mantıksal veri modeline çevirme ile sorumludur ve bunun için veri yöneticisi daha çok analiz etme, daha çok veri toplama ve dizayn evrelerini belirlemelidir.
Veritabanı yöneticiside(DBA) veritabanını geliştirme, test etme ve işlere uygunluk açısından planlamak zorundadır.
Veri yöneticisi verileri depolama, veritabanı yöneticisi DBMS ve veritabanının fiziksel
dizaynıyla ilgilenir. Ayrıca veri yönetisi metadata ile de ilgilenir. Metadata sistem bilgileridir. Metadata, veritabanı içerisindeki nesneler ve sistem hakkındaki bilgileri içerir. Veri yöneticisi işyerinin metadata stratejilerine cevap verebilmelidir. Örneğin veri yöneticisi veri elemanlarını tanımlamalı, isimlerini belirlemeli, varsa kısıtlamaları düzenlemeli, veri tipleri ve uzunluklarını ayarlamalıdır.
Veri yöneticisine veri modellerini olustururken, Conceptual(Kavramsal) veri modeli ve Logical(Mantıksal) veri modelinin birliktelikleri büyük katkıda bulunur. Conceptual (Kavramsal) veri modeli, yüksek derecede veri gereksiniminin anahatlarını içerir. Logical (Mantıksal) veri modeli, veri tipleri, veri uzunlukları, veriler arasındaki ilişkileri ve kısıtları içerir.
Veritabanı Yönetimi
Veritabanı yöneticisi(DBA), mantıksal veritabanı etkin bir şekilde fiziksel veritabanı modeline dönüştürür. Bir veritabanı yöneticisinin bu dönüşümü yaparken DBMS’yi mutlaka bilmesi gerekir. Bir veritabanı yöneticisi bir veri yöneticinden kavramsal ve mantıksal veri modelini alır ve bunu fiziksel veri modeline çevirir. Bu ilişki aşağıdaki şekilde gösterilmektedir.
Sistem Yönetimi
Bazı şirketler ki genellikle büyük organizasyonlar sistem yöneticilerine de sahiptir. Bu sistem yöneticileri DBMS’yi oluşturmak ve çalıştırmak için sistem programlama rollerini üstlenir. Sistem yöneticileri veritabanı planlarında ve veritabanı desteklerinde bulunmaz. Veritabanı Yöneticisi veritabanından sorumludur. Sistem Yöneticisi ise DBMS’nin kurulumu, düzenlenmesi ve destek işlerinden sorumludur.
Bunun dışında sistem yöneticisi diğer teknisyenlerle beraber Transaction İşlemleri, Message Queue Yazılımları, Network Protokolleri, İşletim Sistemi parametreleri gibi işlemleri gerçekleştirebilmek için birlikte çalışır.
Veri yöneticisi, sistem yöneticisiyle veritabanı yöneticisi arasında çapraz bir şekilde görevlerini yerine getirir. Sistem yöneticileri de veritabanı yöneticileri gibi fiziksel veritabanı altında çalısırlar, fakat veritabanı yöneticileri sistem yöneticileri gibi sistem yazılımlarının teknik olarak derinliklerinden ve ilişkilerinden anlamak zorunda değildir. Veri yöneticisi, veritabanı yöneticisi ve sistem yöneticisi arasındaki görev dağılımı aşağıdaki şekilde gösterilmistir.
15 Ocak 2008 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder