Reporting Services(Raporlama Servisi), Microsoftun Business Intelligence bakış acısıyla suduğu, sunucu tarfında çalışan servis bileşeninidir. Business Intelligence kavramı ham veriyi doğru bilgiye çevirme işlemidir. Raporlama Servisi, raporlara erişim sağlayan sistem(Rapor Sunucusu), rapor geliştirmek için araçlar(Rapor Tasarımcısı) ve merkezi rapor yönetimi (Rapor Yönetimi) sunar.
Raparlama Servisi ile rapor hazırlamak için yani Rapor Tasarımcısı bileşenini kullanabilmek için Visual Studio 2005 veya RDL (Report Definition Language) destekleyen bir üçüncü parti bileşen kullanmalısınız. Raporlama Servisi ADO .Net veri kaynaklarını destekler. Bu veri kaynaklarına OLE DB, Open Database Connectivity (ODBC) ve XMLA (XML for Analysis) sayılabilir.
Raporlama Servisi üzerinden rapor yayınlamak ve yönetmek için Web sunucuları kullanılır.
Rapor Sunucusu, raporlama işlemlerini yöneten, raporları yaratan, raporları değişik formatlara çeviren ve zamanlanmış raporları yöneten bileşendir. Raporlama servisi ile aşağıda belirtilen formaltlarda rapor çıktıları alınabilir.
- Web formatı (HTML)
- Yazdırma formatları (PDF, TIFF)
- Veri Formatları (Microsoft Excel, XML, CSV)
Şirket içi raporlama kullanılabilir. Örneğin şirketin finans raporları, şirketin finans departmanı çalışanlarına ve yöneticilere paylaşılabilir. Veya sirketin ürün raporları tüm çalışanlar ile paylaşılabilir.
Şirketler arası raporlamada kullanılabilir. Bu senaryonun kullanılabilmesi için şirketler arasında extranet(şirketler arası internet) yapısının olması gerekmektedir. Bu senaryo ile merkez firmanın ürün raporları, iş ortağı diğer firmalar ile paylaşılabilir.
Portallar ve uygulamalar içerisinde kullanılabilir. Örneğin CRM (customer
relations management) , iş veya üretim uygulamalarında raporlama bileşeni olarak kullanılabilir.
Reporting Services ile uygulama geliştirmek için Visual Studio 2005 içerisinden “Business Intelligence Projects” proje tipi seçin. Bu proje tipi seçildikten sonra “Report Server Project” veya “Report Server Project Wizard” şablonları kullanılarak uygulama geliştirebiirsiniz.
Şimdi “Report Server Project Wizard” şablonunu kullanarak SQL Server 2005’in örnek veritabanlarından “AdventureWorks” veritabanının Employee(Personel) bilgilerini çekelim.
Visial Studio 2005 içerisinden “Report Server Project Wizard” şablonunu seçin.
“Welcome to the Report Wizard“ başlıklı pencere içerisinde “Next” butonunu tıklayarak Rapor oluşturma işlemine başlayalım.
“Select the Data Source” başlıklı pencere içerisinden bağlanacağımız veritabanına göre
“Connection String” oluşturacağız. SQL Server 2005 bağlanmak için, “Type” açılan kutusu içerisinden “Microsoft SQL Server” seçeneğini seçin ve “Connection String” isimli metin kutusuna “Data Source=tamers\yukon;Initial Catalog=AdventureWorks” ifadesini yazın. (Data Source=Makina Adı, Initial Catalog=Veritabanı Adı). “Select the Data Source” başlıklı pencere içerisinde “Next” butonunu tıklayarak, bir sonraki pencereye geçin.
“Desing the Query” başlıklı pencerenin, “Query String” metin kutusuna “SELECT ContactID, FirstName, MiddleName, LastName, Title, EmailAddress, Phone FROM Person.Contact” sorgusunu yazın ve “Next” butonunu tıklayarak bir sonraki adıma geçin.
“Select the Report Type” içerisinden “Tabular” seçeneğini seçerek, “Next” butonunu tıklayın.
“Design the Table” başlıklı pencere içerisinden, “Available Fields” liste kutusundaki tüm alanları “Details” isimli liste kutusuna sürükleyin ve “Next” butonu tıklayarak bir sonraki adıma geçin.
“Choose the Table Style” penceresi içerisinden “Ocean” isimli stili seçin ve bir sonraki adıma geçin.
“Choose the Deployment Locations” penceresinden Rapor Sunucusunu (raporun yayınlacağı web sunucusunu), yayın klasörünü belirtin ve “Next” butonunu tıklayarak bir sonraki adıma geçin. Eğer SQL Server’ı default instance olarak kurmuşsanız Report Server metin kutusuna “http://localhost/ReportServer” yazın.
“Completing the Wizard” penceresinden “Report name” metin kutusuna rapor ismini girdikten sonra, “Finish” butonunu tıklayarak sihirbazı sonlandıralım.
“Finish” butonunu tıkladıktan sonra, projenizi çalıştırabilirsiniz.
Oluşturduğumuz raporlara intranet üzerinden erişmek, rapor oluşturmak, raporlama işlemlerini yönetmek veya raporları değişik formatlara çevirmek için Rapor Yöneticisi kullanılmalıdır. Bunun için http://localhost/Reports adresine gitmeniz yeterli. Eğer SQL Server’ı default instance olarak kurmuşsanız http://localhost/Reports adresine gitmeniz gerekmektedir. Rapor Yöneticisi(Report Manager) üzerinden oluşturduğumuz rapora erişmek için “ReportEmployee” klasörünü tıklayın.
Oluşturduğumuz raporun Rapor Yöneticisi üzerindeki görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.
Başka bir makalede görüşmek üzere...
Tamer ŞAHİNER
Tamer.sahiner@bilgeadam.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder