11 Mart 2010 Perşembe

Object Oriented Programming (7) - Access Modifiers(Erişim Belirleyicileri)

Access Modifiers(Erişim Belirleyicileri) :


Class yazmaya başlamadan önce Access Modifier'ları(Erişim Belirleyicileri) incelememiz gerekir. Access Modifier, oluşturduğunuz Class veya Class içindeki öğelerin(Property,Method ve Eventları) erişim seviyelerini belirlemek için kullanılan anahtar deyimler(kelimler) grubuna, toplu olarak verilen isimdir.

public : Her yerden erişilebilir. Class ve Class içindeki öğeler için kullanılabilir.

private : Sadece class içerisinden erişim yapılabilir. Class dışından erişim yapılamaz. private class öğelerini, bu class’ı inherit eden class’larda kullanamaz.

Eğer private bir class sözkonusu ise ancak aynı namespace içindeki classlar bu class’ı kullanabilir. Class’lar için geçerli olan bu durum field, method ve property’ler içinde geçerlidir.

protected : protected’ın kullanımı private’a benzemektedir. Yani yine sadece o class’ta kullanılabilir. Ama bunun yanında bu class’ı inherit eden classlarda bu property ve method'lardan(öğelerden) yararlanabilir. Bunun dışında hiçbir şekilde kullanılamaz.

Ayrıca sadece field, property ve method'lar protected tanımlanabilirler, class’lar protected tanımlanamazlar.

internal : internal olarak tanımlanan öğeye, bulunduğu assembly’nin (Dll,Exe) içerisinden erişilebilir, assembly dışarıdan erişilemez.

protected internal : protected internal access modifier'ı, protected ve internal access modifier'ların Veya (OR) işlemiyle birleştirilmiş halidir. protected internal olarak tanımlanmış öğeye, tanımlandığı class’ın içinden ve o class’tan türetilmiş diğer class’lardan erişilebilir. Ayrıca, aynı assembly içinde olmasa bile, tanımlandığı class’tan türetilmiş diğer class’ların içinde de erişilebilirdir.

Hiç yorum yok: