23 Mart 2010 Salı

Object Oriented Programming (11) - Class Yazmak

Class Yazmak


Bir proje içerisine Class eklemek için Visual Studio . NET 2008'den faydalanabilirsiniz. Varsayılan olarak Visual Studio içerisinden eklenen her bir Class için ayrı bir kaynak dosya(.cs uzantılı) oluşturulur. Bu kaynak dosyanın içeriği aşağıdaki gibidir.


using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace ProjeAdi
{


class Class1
{

}


}


Bir kaynak dosya(.cs uzantılı dosya) içerisinde birden fazla Class ve Namespace tanımlaması yapılabilir. (Namespace bölümünde, içi içe Namespace kullanımına değinilmiştir.) Aşağıdaki örnekte, nsClassGrubu namespace içerisinde, Class1 ve Class2 adında iki Class tanımlaması gösterilmektedir.


using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
namespace nsClassGrubu
{


public class Class1
{


}


public class Class2
{


}
}

Projeye Class eklemek için, Solution Explorer penceresi içerisinde proje adı üzerinde sağ tıklayıp, çıkan kısayol menüsünden Add --> Class komutu seçilir. Açılan Add New Item diyalog penceresinden, Class'a bir ad vererek ekleme işlemi tamamlanır.

Ayrıca Project-->Add Class menüsünü içerisinden de Class eklenebilir.

Aşağıdaki örnekte SifreUretici adında bir Windows Application'a, Sifre adında bir Class eklenmektedir. Clasımızın tüm Solution üzerinden erişilebilir olması için, class adının önüne public access modifier'ının eklenmesi gerekmektedir. public access modifier'ı eklenmeyen claslar internal olacaktır.

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace SifreUretici
{

public class Sifre
{


}


}


Önemli bir ayrıntıyı belirtmeden geçmeyelim. Oluşturulan her yeni projenin Root Namespace ve Assembly adı VS .NET IDE'si tarafından, proje adı üzerinden, varsayılan olarak verilmektedir. Yukardaki örnekte Sifre Class'ının bulunduğu root namespace adı(SifreUretici) NET IDE'si tarafından otomatik olarak verilmiştir. Eğer Assembly ve Root Namespace adını değiştirmek istiyorsanız, Solution Explorer penceresindeki proje adı üzerinde sağ tıklayıp, çıkan kısayol menüsünden Properties komutunu seçmelisiniz.

Son olarak Class, Field ve Property isimleri belirlerken, Sıfat veya Fiil değil İsim vermemiz önerilir. Örnek: Random, Textbox,Sifre gibi...

Hiç yorum yok: