14 Ocak 2008 Pazartesi

Database Management System (DBMS) nedir?

Database Management System (DBMS) nedir?

Veritabanı nedir? sorusuyla baslamak istiyorum. Belki bu soruya çok farklı cevaplar verilebilir. Ama şunu söyleyebilirim ki SQL Server 2005 bir database değildir. SQL Server 2005 bir Database Management System (Veritabanı Yönetim Sistemi’dir). Oysa SQL Server 2005 ile veritabanı yaratılabilir.
Veritabanı; alan, kayıt, dosya gibi veri elemanları içerisine veriler depolanmasını sağlar. DBMS ise son kullanıcı veya uygulama programcısı arasında veri yönetimi ve paylaşım etkinliğini sağlayan yazılımdır. DBMS database içerisindeki bilgileri depolayan, geri alan, değiştiren ve ekleyen sistematik metotlar sağlar. DBMS genellikle veri bütünlügü, veri güvenligi, veri erişim kontrolu ve uygun hale getirme, otomatik geri alma, yeniden başlatma ve kurtarma islerine de yerine getirir.

DBMS’inin görevleri ;
· Veritabanındaki ilişkileri yönetme,
· Datanın dogru bir sekilde kaydedilmesi,
· Bütün durumlarda hatta “system failure” durumunda bile datayı kurtarmak olarak özetleyebilirim.

DBMS’nin yetenekleriyle uygulamadan veritabanı örneklerine erişilebilir ve veritabanı işlemlerini yerine getirebiliriz. Örneğin herhangi bir muhasebe uygulamasıyla bu muhasebe uygulamasının kullandığı DBMS’i bütünleştirerek (örnek Oracle9i, DB2 veya SQL Server ) veri yönetim ve depolama islemlerini yerine getirebilirsiniz.
Şirketler çesitli veri tabanlarını tercih edebilir. Örnegin büyük bir sirket mainframe üzerinde çalısan DB2, farklı Unix platformlar üzerinde çalısabilen Informix ve Oracle, Windows 2003 üzerinde çalısabilen SQL Server tercih edebilir veya eski veritabanları olarak IMS, hatta gelişigüzel bir uygulamayla Adabas veya Ingres gibi DBMS’leri tercih edebilir.

Hiç yorum yok: