30 Mart 2010 Salı

Object Oriented Programming (12) - Class içerisine Field ve Property Eklemek

Class içerisine Field ve Property Eklemek

Class içerisine field eklemek için, private veya protected access modifier ile bir değişken tanımlamak yeterli olacaktır.


Private modifier'ı ile tanımlanan field'a sadece bulunduğu Class içerisinden erişilebilir. Protected modifier ile tanımlanan field'a hem bulunduğu Class içerisinden hem de Inheritance (miras alındığı) yapılan Class içerisinde erişilebilir. protected access modief ile field tanımlama işlemi Inheritance (Miras Alma) konusunda detaylı bir şekilde ele alınacaktır.

Aşağıda örnekte Sifre Class'ımız için _uzunluk adında bir field tanımladık.

private int _uzunluk;

Şimdi _uzunluk field'ı içerisindeki değeri okuyabilen ve değiştirebilen bir Property yazalım. Propery oluşturmanın en kolay yolu, field satırının tamamını seçerek, sağ tuş kısayol menüsünden Refactor -> Encapsulate Field komutunu seçmektir. Bu işlem CTRL + R ve CTRL + E tuş kombinasyonlarına art arda basılarak da yapılabilir.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Açılan Encapsulate Field penceresinde ki Property Name değerine, .NET IDE'si tarafından varsayılan olarak Uzunluk adı verilmiştir.


OK butonu tıkladıktan sonra Sifre Class'ımızın görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace SifreUretici
{


public class Sifre
{


//Field
private int _uzunluk;

//Property


public int Uzunluk
{


get { return _uzunluk; }


set { _uzunluk = value; }
}


}


}

Field ve Property isimleri belirlerken camelCase ve PascalCase isimlendirme standartlarını kullanırız. Bu standartlara göre, field ismi belirlerken alt tire(_) ile başlar, camelCase(uzunluk, adSoyad, tcKimlikNo gibi) isimlendirme standartı ile devam ederiz. Property isimlerinde ise PascalCase (Uzunluk, AdSoyad, TcKimlikNo) isimlendirme standartı kullanırız. Örnekler de bu standartlara uyulmaktadır.

Hiç yorum yok: